Scandlinesin lautalle asennettiin Norsepowerin roottoripurje muutamassa tunnissa

HELSINKI, KÖÖPENHAMINA – 26.5.2020: Norsepower Oy Ltd, maailman johtava mekaanisten purjeiden toimittaja ja Scandlines, ympäristöystävällisten lauttapalveluiden markkinajohtaja, ilmoittivat tänään Norsepowerin toimittaman roottoripurjeen onnistuneesta asennuksesta. Yöllä tehtyyn asennukseen Scanlinesin hybridilautalle kului vain muutamia tunteja.

Saksan Rostockin ja Tanskan Gedserin välillä liikennöivälle hybridilautta M/V Copenhagenille asennettiin 30 m korkea ja 5 m halkaisijaltaan oleva Norsepowerin roottoripurje. Viimeisten kuukausien aikana tehtyjen huolellisten valmistelujen ansiosta asennus valmistui muutamassa tunnissa.

Untitled

Norsepowerin roottoripurje on modernisoitu Flettner-roottori, joka voidaan asentaa uusiin aluksiin tai jälkiasentaa jo käytössä oleviin laivoihin. Roottoripurje tuottaa työntövoimaa Magnus-ilmiön avulla ja pienentää laivan potkuritehontarvetta. Tehty roottoripurjeasennus on Norsepowerin neljäs ja sen arvioidaan vähentävän laivan päästöjä 4-5% muuttamatta sen nopeutta tai aikataulua.

Tuomas Riski, Norsepowerin toimitusjohtaja kommentoi: ”Olemme iloisia tämän tärkeän projektin onnistuneesta asennuksesta, minkä yhteydessä osoitimme, ettei laivan tarvitse olla poissa kaupallisesta toiminnasta roottoripurjeen asennuksen takia.

Scandlines on panostanut paljon uuteen ja puhtaaseen teknologiaan vähentääkseen laivastonsa päästöjä, ja Norsepowerin roottoripurje tekee M/V Copenhagenista yhden maailman energiatehokkaimmista lautoista.

Eräs maailman vanhimmista laivojen propulsiolähteistä – tuuli – on hyvä pitää mielessä kun ratkotaan merenkulkuun kohdistuvia vaatimuksia hiilipäästöjen vähentämiseksi. Mekaanisten purjeiden markkina on kasvussa ja tämä asennus osoittaa erilaisten teknisten ratkaisujen yhdistämisen olevan tehokas keino päästövähennysten aikaansaamiseksi.

Untitled

Scandlinesin toimitusjohtaja Søren Poulsgaard Jensen lisää: ”Tämä investointi on erittäin tärkeä askel kohti asettamiamme päästövähennystavoitteita. Yhteistyö Norsepowerin kanssa tukee arvojamme ja tavoitteitamme tehdä merenkulusta ympäristön kannalta kestävämpää. Roottoripurje toimii hyvin yhdessä nykyiaikaisen hybridilauttamme optimoidun runkomuodon, sähköpropulsion ja akkuteknologian kanssa ja parantaa tehokkuuden lisäksi kannattavuutta. Odotamme tämän teknologian tuovan etuja heti käyttöönoton jälkeen.”

Norsepowerin roottoripurjeratkaisu on ensimmäinen perusteellisesti testattu ja kaupallistettu mekaaninen purje. Täysin automatisoitu järjestelmä tunnistaa kun tuuliolosuhteet ovat suotuisat ja käynnistää roottoripurjeen ilman käyttäjiltä vaadittavia toimenpiteitä.

Toimittajille:

Norsepower

Norsepower Oy Ltd on johtava puhtaan teknologian suunnitteluyhtiö, joka on edelläkävijä nykyaikaisten mekaanisten purjeiden kehittämisessä globaalille meriteollisuudelle. Norsepowerin roottoripurjeteknologian suorituskyky on todistettu puolueettomien asiantuntijoiden mittauksilla ja se on vähän huoltoa vaativa, helppokäyttöinen ja luotettava polttoaineensäästöteknologia, joka tukee meriteollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

Vuonna 2012 perustettu Norsepower on tähän mennessä kerännyt yli 20 miljoonaa euroa pääomia. Norsepowerin roottoripurjeita on Scandlinesin M/V Copenhagen mukaan lukien asennettu neljään laivaan. Jokainen asennettu roottoripurje on vähentänyt kohdealuksen polttoainekustannuksia ja päästöjä merkittävästi. Säästöt ovat riippumattomien kolmansien osapuolten, kuten ABB, NAPA ja Lloyd’d Register, vahvistamia. Muutkin varustamot, rahtaajat ja telakat ovat vakuuttuneet roottoripurjeteknologian eduista ja jatkavat teknisten ja taloudellisten selvitysten tekemistä näiden positiivisten tulosten kannustamana.

Lisätietoja Norsepower Rotor Sail Solution -ratkaisusta: www.norsepower.com.

Scandlines

Scandlines on Tanskan ja Saksan historiallisen ja tiiviin yhteistyön symboli. Scandlines liikennöi kahta lauttareittiä suurella kapasiteetilla ja vuorotiheydellä sekä vihreällä visiolla tulevaisuudesta. Scandlinesin ydinliiketoimintaa on tehokkaan ja luotettavan kuljetuspalvelun tarjoaminen sekä matkustajille että rahtiasiakkaille. Kaikissa Scandlines-toiminnoissa painopiste on arvon luomisessa asiakkaillemme sekä lautoilla että kaupoissamme. Scandlinesin kahdeksan lauttaa tekivät vuonna 2019 yli 41,500 matkaa ja ne kuljettivat 7,2 miljoonaa matkustajaa, 1,7 miljoonaa autoa ja noin 700 000 rahtiyksikköä Puttgarden-Rødby ja Rostock-Gedser reiteillä.

Scandlines osallistuu Wind Assisted Ship Propulsion (WASP) projektiin, jonka rahoittaa Interreg North Sea Europe ohjelma, joka on osa Euroopan kehitysrahastoa (ERDF). Se tuo yhteen yliopistot, tuulipropulsiotoimittajat ja varustamot tutkimaan, testaamaan ja validoimaan eri tuulipropulsioratkaisujen suorituskykyvyn parantaakseen Pohjanmeren alueen logistista järjestelmää sekä paikallisen ympäristön tilaa. Scandlines on kumppani WASP-projektissa.

Lue lisää Scandlinesista osoitteesta www.scandlines.com

Mediatiedustelut:

Norsepower

Tuomas Riski CEO, partner

T: +358 50 330 5732

E: tuomas.riski@norsepower.com

Scandlines

Anette Ustrup Svendsen

T: +45 726 867 54

E: Anette.Ustrup.Svendsen@scandlines.com