Scandlines asentaa Norsepowerin roottoripurjeen hybridilautalle

Aug 19, 2019 | 2min read

14. elokuuta, 2019 Scandlines asentaa Norsepowerin roottoripurjeen hybridilautalle Scandlines investoi tuulipropulsioon ja vähentää hiilidioksidipäästöjään M/V Copenhagen alukseen asennettavalla roottoripurjeella.

Matkustajalauttavarustamo Scandlines kertoo allekirjoittaneensa toimitussopimuksen roottoripurjeen toimittamisesta puhtaan teknologian ja tuulipropulsion edelläkävijän Norsepower Oy Ltd:n kanssa. Norsepowerin roottoripurje asennetaan hybridimatkustajalautta M/V Copenhageniin.

M/V Copenhagen operoi Saksan Rostockin ja Tanskan Gedserin satamien väliä ja se on osa maailman suurinta hybridimatkustajalauttalaivastoa. Aluksen hybridikoneistossa yhdistyvät dieselja akkuteknologia. Scandlines on investoinut vuoden 2013 jälkeen yli 300 MEUR matkustajalauttojen rakentamiseen ja niiden päivittämiseen hybridikäyttöisiksi.

Norsepowerin roottoripurjeteknologian avulla M/V Copenhagen -aluksen päästöt vähenevät entisestään. Norsepowerin roottoripurjeteknologia on modernisoitu versio Flettner-roottorista, joka on Magnusilmiötä hyödyntävä mekaaninen purje, jossa pyörivän sylinterin avulla tuotetaan työntövoimaa avustamaan laivan potkurikoneistoa. Sen suorituskyky on todistettu puolueettomien asiantuntijoiden mittauksilla ja se on ensimmäinen nykyaikaiseen kaupalliseen merenkulkuun soveltuva tuulipropulsioteknologia. Kun tuuliolosuhteet ovat suotuisat, voidaan roottoripurjeen avulla pienentää sähkökäyttöisen potkurikoneiston tehontarvetta ja vähentää päästöjä - muuttamatta aluksen nopeutta ja aikataulua. Roottoripurje tuottaa työntövoimaa tuulesta ja se on yhteensopiva kaikkien muiden päästöjä vähentävien teknologioiden kanssa.

Gedserin ja Rostockin välinen pohjois-eteläsuuntainen reitti on lähes kohtisuora vallitseviin länsituuliin nähden, minkä ansiosta olosuhteet roottoripurjeiden käytölle ovat Scandlinesille edulliset.

Muutostyön valmistelut tehdään marraskuussa 2019 ja roottoripurjeen asennus on suunniteltu tehtäväksi vuoden 2020 toisen kvartaalin aikana. M/V Copenhageniin asennetaan yksi suurikokoinen Norsepowerin roottoripurje, jonka korkeus on 30 metriä ja halkaisija 5 metriä.

“Asentamalla roottoripurjeen voimme vähentää CO2-päästöjä Rostock-Gedser reitillä neljästä viiteen prosenttia”, sanoo Scandlinesin toimitusjohtaja Søren Poulsgaard Jensen.

Myös NABU, Saksan luonnon ja biodiversiteetin suojeluliitto, on tyytyväinen Scandlinesin päätökseen vähentää edelleen CO2 päästöjä.

”NABU suhtautuu myönteisesti Scandlinesin erilaisiin pyrkimyksiin kohti kestävää merenkulkua. Yhtiö asettaa uusia standardeja yhdistämällä roottoripurjeet ja hybridikäytöt luodakseen uusia teknisiä ratkaisuja erityisesti ilmasto- ja ilmansaastepäästöjen vähentämiseksi. Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan jatkossa enemmän myös muiden varustamojen yritysvastuuta ”, sanoo NABU:n ympäristöpolitiikan johtaja Malte Siegert.

Norsepowering toimitusjohtaja Tuomas Riski kommentoi kauppaa: “Olemme maailman johtava suurten alusten mekaanisten purjeiden toimittaja ja olemme ylpeitä yhteistyöstämme Scandlinesin kanssa. Pyrimme edistämään nykyaikaisen aputuulipropulsion käyttöönottoa maailman meriliikenteessä ja tuemme merenkulun siirtymistä kohti vähäpäästöistä tulevaisuutta.” Tietoja Scandlinesista Scandlines on Tanskan ja Saksan historiallisen ja tiiviin yhteistyön symboli. Scandlines liikennöi kahta lauttareittiä suurella kapasiteetilla ja vuorotiheydellä sekä vihreällä visiolla tulevaisuudesta. Scandlinesin ydinliiketoimintaa on tehokkaan ja luotettavan kuljetuspalvelun tarjoaminen sekä matkustajille että rahtiasiakkaille. Kaikissa Scandlines-toiminnoissa painopiste on arvon luomisessa asiakkaillemme sekä lautoilla että kaupoissamme. Scandlinesin kahdeksan lauttaa tekivät vuonna 2018 yli 43 000 matkaa ja ne kuljettivat 7,4 miljoonaa matkustajaa, 1,8 miljoonaa autoa ja yli 700 000 rahtiyksikköä ja 36 000 linja-autoa reiteillä Puttgarden-Rødby ja Rostock-Gedser. Lue lisää Scandlinesista osoitteesta www.scandlines.com

Tietoja Norsepowerista Norsepower Oy Ltd on johtava puhtaan teknologian suunnitteluyhtiö, joka on edelläkävijä nykyaikaisen aputuulipropulsion kehittämisessä globaalille meriteollisuudelle. Norsepowerin roottoripurjeteknologian suorituskyky on todistettu puolueettomien asiantuntijoiden mittauksilla ja se on vähän huoltoa vaativa, helppokäyttöinen ja luotettava polttoaineensäästöteknologia, joka tukee meriteollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Lisätietoja Norsepower Rotor Sail Solution -ratkaisusta on saatavilla osoitteessa www.norsepower.com.

Mediatiedustelut: Scandlines Anette Ustrup Svendsen Head of Corporate Communications Mobile: +45 26 777 000 E-mail: anette.ustrup.svendsen@scandlines.com

Norsepower Diane Parlapiano BLUE Communications
 T: +44 (0) 7523 115 891 / +44 1865 514 214 E: diane@blue-comms.com